Honlapkészítés Drupal-lal

Honlapkészítés Drupal-lal

Az új évezred első évében indult el a Drupal, az a rendszer, ami azóta egyik meghatározója lett a honlapkészítésnek.

Mi is a Drupal?

Content Management System, azaz CMS, magyarul tartalomkezelő rendszer. Képes kezelni nagy mennyiségű tartalmat, azokat rendszerezi, kategóriákba sorolja. Több is persze ennél, mint más CMS-ek is, hiszen például már az e-kereskedelem kezelésére is alkalmas.

Content Management Framework, azaz CMF, magyarul tartalomkezelő keretrendszer. A Drupal általános tartalomkezelési és rendszerezési sémákat támogat, kielégítve egyéni igényeket is.

Web Application Framework, azaz WAF, magyarul webalkalmazás fejlesztő keretrendszer. A Drupal megkönnyíti az általánosabb igényű webalkalmazások létrehozását és kezelését, mint az űrlapok létrehozása, adatbázisrendszerek kezelése, vagy felhasználói rendszerek.

A Drupal nemzetközi és szabad. Szabad forrású rendszer, amelynek magját, a core-t közösségi szinten fejlesztik, a kiegészítő programelemeket, arculatokat pedig a világ minden táján megtalálható műhelyek bocsátják közösségi felhasználásra. A széles felhasználói és programozói háttér egyben biztosíték is a CMS biztonságos üzemeltetésére is, hiszen bármilyen programhiba, vagy a futtatás biztonságát veszélyeztető bug létére fény derül, a világon valakinek biztosan feltűnik, így rövid időn belül a javítás is elérhető.

Más CMS-ekhez képest a Drupal-t eddig többé-kévésbé sikerült megőrizni nyílt forrású és ingyenes rendszernek, noha néhány extra arculatért itt is fizetni kell. A Drupal alapvetően máig az a rendszer, amellyel kreatív honlapkészítők kiváló honlapokat készíthetnek.