A honlapkészítés története

A honlapkészítés története

Én a kilencvenes évek vége óta foglalkozom honlapkészítéssel. Akkoriban kezdtem, amikor az internet kezdett terjedni Magyarországon is.

Az első honlapok mai szemmel nagyon egyszerűnek tűnnének. Formázatlan szöveg, néhány link, kevés kép. Egyszerű szövegszerkesztőben készültek a kódok, aztán kerültek ki a világhálóra. Sem a dinamikus programozás, sem az adatbázisok nem voltak ismertek, nem voltak stílusfájlok, javascript, csak html kódok.

A 2000-es évek elején került elém az első CMS, a Zope, amiből aztán lett a Plone. Egyházi honlaprendszer elkészítésére pont jó volt, de aztán nem bírta a a tempót más CMS-ekkel.

Mert a Plone gyengének, memóriazabálónak bizonyult és lényegesen kevesebb lehetőséget rejtett, mint a Drupal, ezért beleástam magamat a Drupallal való honlapkészítés rejtelmeibe. Ekkorra már ismertem és használtam a php-t, a stílusfájlokat és a javascripteket. Akkoriban még divat volt a flash animáció is, ezt – így utólag mondhatni jó érzékkel –, kihagytam. A Drupal kitágította a határokat, bevezetett az interaktivitásba és a felhasználókezelésbe. Azóta is használom, talán a 3-as változattal kezdtem, ma már a 9-es is izmosodik.

Ma már használok a Drupal mellett WordPress és Joomla CMS-eket is. Mindegyiknek megvan a maga előnye. Az egyik kiváló nagy tartalmakat kezelő, egyedi nézeteket alkalmazó oldalak létrehozására, a másik blogok futtatására, vagy webshopok üzemeltetése.

Ha valaki honlapkészítésre kér fel, mindig a megrendelő tartalmi igényei alapján választok. Amire viszont CMS-től függetlenül mindig ügyelek, az a keresőoptimalizálás. Olyan honlapokat szeretek készíteni, amiket szeret a Google.